ΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ



Το αρχείο του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη (Πέτρος Μάγνης) και του Απόστολου Κωνσταντινίδη (Πήλιος Ζάγρας) αποτελείται από δυο συλλογές. Η πρώτη συλλογή αφορά τη δωρεά του Απόστολου Κωνσταντινίδη στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και ειδικότερα τη φιλολογική του βιβλιοθήκη που αποτελούνταν από 3.000 βιβλία και πάνω από 3.500 περιοδικά, όλα σπάνιες εκδόσεις της Ελληνικής ομογένειας της Αιγύπτου. Η δεύτερη συλλογή αφορά αρχειακό υλικό του Κωνσταντίνου και Απόστολου Κωνσταντινίδη που  αποτελείται: α) φωτογραφικό υλικό διαφόρων περιόδων της οικογένειας Κωνσταντινίδη (φωτογραφικά άλμπουμ), β) αρχείο του περιοδικού «ΣΕΡΑΠΙΟΝ» 1909-1910, γ) εμπορικό κατάστιχο καταστήματος των αδελφών Κωνσταντινίδη, δ) αρχείο αποδελτιωμένων εφημερίδων, γ) χειρόγραφα εργασιών του Απόστολου Κωνσταντινίδη, δ) χειρόγραφα του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, ε) προσωπικές επιστολές των αδελφών Κωνσταντινίδη, στ) σχέδια και έργα τέχνης του Απόστολου Κωνσταντινίδη, ζ) αντικείμενα (κορνίζες, πίνακες κ.ά.), η) βιβλία, θ) προσωπικά χειρόγραφα κ.ά.
Η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της συλλογής που αφορά το αρχειακό υλικό ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Καπανιάρη το έτος 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του αρχείου το 2012 ενισχύθηκε από την πρωτοβουλία των δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο «Πηλιορείτες Εν’ Αιγύπτω». Σκοπός της πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς είναι η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη  του έργου και της δράσης των «Πηλιορειτών εν Αιγύπτω» που αφορούν καταρχήν την περιοχή του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας. Ειδικότερα η πρωτοβουλία στοχεύει να συντονίσει αρχικά την ενοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν σαν στόχο να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν την πολυποίκιλη πηλιορείτικη διασπορά που δραστηριοποιήθηκε επιτυχημένα στην Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της οικονομίας,  στα γράμματα και τις τέχνες.  Τελικός σκοπός του κύκλου δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω» είναι προοδευτικά να αναδειχθούν και να καταγραφούν επιστημονικά όλες οι προσωπικότητες που δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο με καταγωγή από το Πήλιο.
Στις 27/8/12 στο προαύλιο του αρχοντικού Κωνσταντινίδη στη Ζαγορά πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Η Ζαγοριανή παροικία της Αιγύπτου & οι αδελφοί Κωνσταντινίδη» στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ανέκδοτο υλικό του αρχείου υπό την μορφή ψηφιακής αφήγησης.
Η πρωτοβουλία «Πηλιορείτες εν’ Αιγύπτω» με επιστημονικό υπεύθυνο το μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη έχει ως στόχο να κινητοποιήσει όλες τις πνευματικές δυνάμεις της Μαγνησίας, δηλαδή εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους, βιβλιοθήκες, ερευνητές, επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να δημιουργήσουν από κοινού  ένα άτυπο Δίκτυο για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πηλιορείτικης διασποράς που δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίγυπτο.
Ειδικότερα η σύσταση του Δικτύου «Πηλιορείτες εν’ Αιγύπτω» θα έχει στόχο:
α) να ενοποιήσει κάθε πρωτοβουλία και δράση σχετική με την ανάδειξη του έργου των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω,
β) να ψηφιοποιήσει και να τεκμηριώσει κάθε τεκμήριο (εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, αντικείμενα),
γ) να καταγράψει κάθε προφορική μαρτυρία ή ιστορία ή διήγηση για ζητήματα της πηλιορείτικης διασποράς στην Αίγυπτο,
δ) να συστηματοποιήσει την σχετική βιβλιογραφία (βιβλιογραφική ανασκόπηση) για το έργο των λόγιων Πηλιορειτών της Αιγύπτου,
ε) να διοργανώσει συνέδρια και ημερίδες για την επιστημονική ανάδειξη θεμάτων της πηλιορείτικης διασποράς στην Αίγυπτο,
ζ) να δημιουργήσει σχετικές εκδόσεις για την ζωή και το έργο των Πηλιορειτών στην Αίγυπτο,
η) να δημιουργήσει οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδευτικό υλικό άλλες σύγχρονες ψηφιακές – δικτυακές παραγωγές (web),
θ) να αναδείξει την ζωή και το έργο των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές εκφάνσεις της Πηλιορείτικης παροικίας.

Αλέξανδρος Καπανιάρης, Πληροφορικός, Πολιτισμολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικός υπεύθυνος του αρχείου Α. & Κ. Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου