Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΑΓΟΡΑΣ «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» ΑΡΧΕΙΟ Α. & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Ποιητές, λογοτέχνες και λόγιοι της εποχής του Κ.Π.Καβάφη


Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Εταιρεία Θεσσαλικών διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και τεκμηρίων στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζαγοράς με θέμα τη ζωή και το έργο των Πηλιορειτών ποιητών, λογοτεχνών και λογίων Απόστολου Κωνσταντινίδη (Πέτρος Μάγνης) και Απόστολου Κωνσταντινίδη (Πήλιος Ζάγρας). Η έκθεση ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 4 Αυγούστου και αναμένεται να συνεχιστεί έως τους επόμενους μήνες σε ώρες και ημέρες που λειτουργεί η βιβλιοθήκη.
Η έκθεση μεταφέρεται από το Βόλο και ειδικότερα μεγάλο μέρος του υλικού προέρχεται από την έκθεση « … η πόλις θα σε ακολουθεί» στο Κέντρο Τέχνης «Giorgio de Chirico», στο Βόλο με θέμα την πνευματική κίνηση των λογοτεχνών και ποιητών της εποχής του Αλεξανδρινού ποιητή Κ Π. Καβάφη.
Η επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ» καθώς και του αρχειακού υλικού της έκθεσης : «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ», ΑΡΧΕΙΟ Α. & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Ποιητές, λογοτέχνες και λόγιοι της εποχής του Κ.Π.Καβάφη που πραγματοποιείται στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς είναι του Αλέξανδρου Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την επιμέλεια των περιοδικών και βιβλίων της έκθεσης αλλά και τον γενικότερο συντονισμό και οργάνωση της έκθεσης έχει η βιβλιοθηκονόμος της βιβλιοθήκης Ζαγοράς κ. Ειρήνη Αναγνώστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση που θα λειτουργήσει στο χώρο της βιβλιοθήκης Ζαγοράς έχει και μια άλλη σύνδεση με τους αδερφούς Κωνσταντινίδη διότι ένα μεγάλος μέρος του αρχείου Κωνσταντινίδη με δωρεά του Απόστολου Κωνσταντινίδη μεταφέρθηκε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και ειδικότερα η φιλολογική του βιβλιοθήκη που αποτελούνταν από 3.000 βιβλία και πάνω από 3.500 περιοδικά, όλα σπάνιες εκδόσεις της Ελληνικής ομογένειας της Αιγύπτου.
Η έκθεση που ήδη άνοιξε τις πύλες της στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς έχει σαν στόχο να αποτυπωθεί κυρίως φωτογραφικά και να γίνει ευρύτερα γνωστή η μεγάλη συμβολή λογίων Πηλιορειτών της διασποράς, παράλληλα με τους άλλους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες της Αιγύπτου, στη διαμόρφωση ενός πνευματικού ρεύματος, το οποίο στη συνέχεια διαπότισε τις επόμενες γενιές των ανθρώπων του πνεύματος και όχι μόνο. Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου έχει την τύχη να είναι η γενέτειρα μιας πλειάδας πνευματικών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Πέτρος Μάγνης), πιθανόν δεύτερος στην τάξη ποιητής μετά τον Κ. Π. Καβάφη στην Αίγυπτο, ο Κώστας Τσαγκαράδας, ο Απόστολος Κωνσταντινίδης (Πήλιος Ζάγρας) κ. ά., οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στα γράμματα και τις τέχνες και συνέβαλαν ουσιαστικά στην πνευματική και πολιτιστική άνθηση της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.
Τόσο η έκθεση όσο και οι προηγούμενες εκδηλώσεις μαζί με την τελευταία δράση του προγράμματος που ήταν η έκδοση του θεματικού ημερολογίου αποτελούν συνέχεια της πρωτοβουλίας των δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο «ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΑΙ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ». Σκοπός της πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς είναι η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του έργου και της δράσης των «Πηλιορειτών εν Αιγύπτω». Ειδικότερα η πρωτοβουλία στοχεύει να συντονίσει αρχικά την ενοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν την πολυποίκιλη πηλιορείτικη διασπορά, η οποία δραστηριοποιήθηκε επιτυχημένα στην Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στα γράμματα και τις τέχνες. Τελικός σκοπός του κύκλου δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο «Πηλιορείται εν Αιγύπτω» είναι προοδευτικά να αναδειχθούν και να καταγραφούν επιστημονικά όλες οι προσωπικότητες που δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο με καταγωγή από το Πήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου